Yunus Emre Enstitüsünün Güney Afrika’daki İlk Şubesi Açıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Anadolu’nun önemli medeniyetlerine sahip çıkan ve bu toprakların kültürel mirasını dünyanın farklı yerlerine taşıyan Yunus Emre Enstitüsünün Güney Afrika’daki ilk şubesi, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ve Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş'in katılımları ile 4 Ekim’de resmî olarak açıldı. Bakan Yılmaz, Türk kültürünü tanıtmada Türkçe öğretmenin önemine dikkat çekti.

Kuruluş çalışmaları 2013 yılında başlayan, 2016 itibari ile de ilk faaliyetlerini gerçekleştiren Johannesburg Yunus Emre Enstitüsü, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ve Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş'in katılımları ile resmi açılışını yaptı. Türk dili eğitimleri ve Türk kültürünün bölgede tanıtılması için faaliyetlerini başlatan enstitü, Johannesburg’un en prestijli bölgelerinden biri olan Houghton (Oaklands)’da tarihi bir binada hizmet veriyor.

Bakan Yılmaz: “Yunus Emre Enstitüsü sevginin, kardeşliğin merkezi olacak”

Bakan Yılmaz yaptığı açılış konuşmasında; “Yunus Emre, Türk insanının gönlündekini en yalın haliyle dile getirmiş ender insanlardan bir tanesi. Yunus Emre'nin sözlerini dünya yayarsak dünyanın her yerinde barışı hâkim kılarız" ifadelerine yer verdi. Tanıtımın en önemli araçlarından birinin dil öğretmek olduğunu vurgulayan Bakan Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti: "Biz kendimizi tanıtacağız. İşte bu tanıtımın en önemli kurumlarından biri de Yunus Emre Enstitümüzdür. Biz kültürümüzle gurur duyuyoruz. Bu zenginliği dostlarımıza göstermek istiyoruz. Eğer birbirimizi tanırsak, bilirsek her işi kolay kılarız. Yunus Emre'nin de dediği gibi 'Gelin tanış olalım, işi kolay kılalım, sevelim sevilelim.' İşte burası inşallah sevginin, kardeşliğin merkezi olacak."

Başkan Ateş: Anadolu'nun bilgeliğini ve hoşgörüsünü dünyaya taşıyoruz

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş de Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın enstitünün kuruluşunda ve yaygınlaşmasında büyük çabaları olduğuna değinerek, verdiği emeklerden dolayı teşekkür etti. Yunus Emre Enstitüsünün senede bin 200'den fazla faaliyet yaptığını aktaran Ateş, enstitünün bulunduğu ülkelerde bu çalışmaların temel amacının Türkiye ile irtibatlı, Türkiye'yi seven insan sayısını artırmak olduğunu anlattı. Ateş, enstitü ile sanatçıların faaliyetlerini yurt dışına ulaştırarak özellikle Anadolu'nun bilgeliğini, hoşgörüsünü, insan odaklı yaklaşımını bütün dünyaya taşıdığını belirtti.

Ateş, sözlerini şöyle tamamladı: "Tabii biz sadece dünyaya kendi kültürümüzü götürmüyoruz, bulunduğumuz ülkelerde bize ve kültürümüze katkı sağlayacak, insani değerlerimizi geliştirecek kültürel dokuları da Türkiye'ye taşıyoruz. Bu anlamda özellikle Güney Afrika'da çok farklı kültürel değerler var. Bu merkez sayesinde Türkiye ile irtibatın daha fazla olacağına inanıyorum."

Açılış törenine, Türkiye'nin Pretorya Büyükelçisi Elif Çomoğlu Ülgen, Türkiye Maarif Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili, Başbakan Başdanışmanı Dr. Cahit Bağcı, eski AK Parti Düzce Milletvekili Prof. Dr. Celal Erbay, eski CHP Denizli Milletvekili Mustafa Gazalcı, Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız ve Ziya Selçuk'un yanı sıra Güney Afrika'daki bazı sivil toplum kuruluşlarından temsilciler ve ülkede yaşayan Türk vatandaşları katıldı.

11 resmî dili olan Güney Afrika’da Türkçe öğretiyorlar

Johannesburg’un en prestijli bölgelerinden biri olan Houghton (Oaklands)’da tarihi bir binada hizmet veren Yunus Emre Enstitüsünde Geleneksel Türk El Sanatları Kursları, Türk Sineması Günleri gibi etkinliklerin yanı sıra aktif bir şekilde Türkçe dil eğitimi veriliyor. Enstitünün Türkçe Öğretimi Kursu'na 10 Nisan itibari ile 7 yaşından 74 yaşına kadar 49 öğrenci kaydoldu.  Enstitünün organize ettiği “Türkçe Yaz Okulu” programına Johannesburg Yunus Emre Enstitüsünden 6 öğrenci katıldı ve Türkiye’yi yakından tanıma imkânı buldu.